Netopirji – skrivnostni Ljubljančani 3

(marec – november 2018)

Projekt se izvaja s finančno pomočjo Mestne občine Ljubljana.

V letu 2018 bomo zopet opozarjali na pogosto prezrte skrivnostne prebivalce Ljubljane, netopirje, in njihova zatočišča.

V projektu, ki je nadaljevanje istoimenskih projektov iz let 2015 in 2016, bomo izvedli številne izobraževalne aktivnosti, preko katerih bomo netopirje poskušali približati širšemu krogu Ljubljančanov in tako še izboljšati ozaveščenost o teh ogroženih živalih ter njihovih zatočiščih v urbanih predelih. Del projekta pa bo namenjen izvedbi terenskih popisov in ohranitvenih ukrepov.

V projektu bomo izvajali različne aktivnosti:

Izvedli bomo ohranitvene ukrepe na cerkvenem kotišču malega podkovnjaka (Rhinolophus hipposideros)
Na podstrešju cerkve sv. Andreja v Srednjih Gameljnah se nahaja ena redkih porodniških skupin malega podkovnjaka znotraj MOL. S čistilno akcijo odstranjevanja gvana s podstrešja bomo pripomogli k izboljšanju stanja zatočišča in zagotovili njegov trajnejši obstoj. K akciji bomo povabili prostovoljce, ki bodo v zahvalo prejeli tudi majico projekta. Pozornost letos namenjamo malemu podkovnjaku, ki je bil tudi izbran za »Netopirja leta 2018«.

Raziskovali bomo netopirje in njihovo razširjenost znotraj MOL
Prisotnost netopirjev bomo raziskovali z lovom v mreže ter iskanjem novih in ponovnim pregledom že znanih zatočišč. Na novem e-naslovu sporoci.podatek.netopirji@gmail.com bomo tudi zbirali podatke o netopirskih zatočiščih na območju Ljubljane, na katera bodo naleteli njeni prebivalci.

Učili se bomo prepoznavanja netopirskih vrst na osnovi eholokacije
Na izobraževalni delavnici se bomo učili snemanja netopirskih ultrazvočnih klicev in njihove analize ter se tudi preizkusili v samostojnem snemanju in analizi klicev, ki jih bomo posneli na terenu. Tudi na ta način bomo pridobili nove podatke o netopirjih v Ljubljani.

Pregledovali bomo uspešnost naselitve že nameščenih netopirnic
Pregledali bomo netopirnice, ki že visijo na drevesih v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, v okolici Koseškega bajerja ter na stavbah po Ljubljani. Vzpostavili bomo  bazo podatkov o netopirnicah, ki so jih v okviru naših preteklih delavnic izdelali in namestili udeleženci ter preverili, če so v njih prisotni netopirji.

Na mestni telefonski liniji Netopirofon (068 650 090) bomo svetovali in odgovarjali na vprašanja ob najdbah netopirjev
Za klice meščanov smo dosegljivi na liniji mestnega svetovalnega telefona “Netopirofon”, kamor se lahko obrnejo prebivalci Ljubljane, ki so našli obnemoglega netopirja ali potrebujejo nasvet glede najdenega zatočišča netopirjev.

Skrivnostne nočne letalce bomo predstavljali na predavanjih in s pomočjo fotografskih razstav, Ljubljančanom pa se bomo predstavili na festivalski stojnici
Tri projektna predavanja bomo združili z otvoritvami fotografskih razstav in čistilno akcijo, po enem od predavanj pa se bomo sprehodili na prostem z ultrazvočnimi detektorji in poslušali eholokacijske klice. Postavili bomo dve izobraževalni fotografski razstavi. Obiskali pa nas boste lahko na festivalski stojnici, kjer bomo predstavljali naše društvo, netopirje in delo na projektu ter razdeljevali promocijski material in brošure.

O projektu in netopirjih v Ljubljani bomo pisali v tiskanih medijih

Projektne aktivnosti in poročila z dogodkov in raziskav bomo ob koncu projekta strnili v društvenem glasilu Glej, netopir! Za meddruštveni bilten TRDOŽIV: bilten slovenskih terenskih biologov in ljubiteljev narave bomo pripravili nova navodila za izdelavo in namestitev lesenih ploščatih netopirnic. Sedaj si lahko netopirnico izdelate po tem načrtu.

Redno vas bomo vabili na naše dogodke in poročali o projektnih aktivnostih na spletu
Vabimo vas, da spremljate naše objave na spletni strani društva in na Facebook strani projekta.
Veseli bomo vašega obiska naših aktivnosti, klica na Netopirofon ali sporočenega podatka o najdbi zatočišča netopirjev na e-naslov sporoci.podatek.netopirji@gmail.com.


Pomembno je, da vsi sodelujemo pri ozaveščanju in ohranjanju netopirjev ter njihovih zatočišč v Ljubljani. Le tako bomo pripomogli k boljšemu ohranjanju teh zanimivih in ogroženih živali.

NETOPIROFON – Za nasvete ob najdbi netopirjev in dodatne informacije bomo na voljo na naši svetovalni liniji 068 650 090.

 Pri projektu smo sodelovali: Nastja Kosor, Simon Zidar, Nika Krivec, Tea Knapič, Maja Zagmajster, Klemen Koselj, Eva Pavlovič in Jan Gojznikar.

PUBLIKACIJE: