Netopirji – skrivnostni Ljubljančani 7

(februar – oktober 2022)

Projekt se izvaja s finančno pomočjo Mestne občine Ljubljana.

V letu 2022 nadaljujemo z aktivnostmi varstva, osveščanja in raziskovanja netopirjev v Mestni občini Ljubljana v sklopu projekta Netopirji – skrivnostni Ljubljančani 7.

Ohranitveni ukrep – postavitev netopirnic

Znotraj Mestne občine Ljubljana, natančneje v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, bomo namestili 6 netopirnic. Različne oblike in velikosti netopirnic bodo nudile nova dnevna zatočišča različnim vrstam netopirjev.

Raziskovanje netopirjev znotraj MOL

Pregledali bomo, kaj se skriva v netopirnicah, ki smo jih znotraj MOL postavili v okviru preteklih projektov. Raziskovali bomo netopirje z lovom v mreže, pregledali pa  bomo tudi potencialna zatočišča na drevesih in v špranjah mostov. S tem bomo prispevali k boljšem poznavanju teh pogosto spregledanih živalskih prebivalcev Ljubljane.

Izobraževalne aktivnosti

Nekaj pregledov netopirnic in eno mreženje bomo namenili predstavitvi metod dela z netopirji širši javnosti. Informacije o dogodkih bomo delili na naši Facebook strani, o projektu pa bomo pisali tudi na spletni strani društva. Postavili bomo izobraževalno fotografsko razstavo. Izvedli bomo nekaj delavnic za otroke  v vrtcih in jim pobližje predstavili te leteče sesalce. Projekt bomo predstavili v meddruštvenem glasilu Trdoživ in rezultate na koncu predstavili v društveni reviji Glej, netopir!.

Delovanje svetovalne linije

Na telefonski liniji Netopirofon (068 650 090) smo na voljo za pomoč Ljubljančanom v primeru najdbe onemoglega ali poškodovanega netopirje, ter za odgovore na morebitna vprašanja v povezavi z netopirji.

Nasvete, kaj storiti ob najdbi netopirjev boste našli tudi na tej podstrani.

Če bi si želeli pomagati pri sami izvedbi projekta, pa ste vabljeni, da nas kontaktirate na naslov netopirji.lj@gmail.com.

Pri projektu sodelujemo: Pia Golob, Samo Grgurevič, Eva Pavlovič, Nastja Kosor, Liza Trebše, Vita Polajnar in Simon Zidar.

PUBLIKACIJE:

PROJEKTNE NOVICE:

Nov Glej, netopir! 2022

Nov Glej, netopir! 2022

Nov Glej, netopir! 2022 Na spletu je že na voljo nova številka društvenega glasila Glej, netopir!, ki je izšla oktobra 2022. V njej boste našli zapise o dogodivščinah naših članov v preteklem letu -...

Jesenski pregledi netopirnic v Ljubljani navdušili

Jesenski pregledi netopirnic v Ljubljani navdušili

Jesenski pregledi netopirnic v Ljubljani navdušili V letu 2022 že sedmo leto zapored poteka projekt Netopirji – skrivnostni Ljubljančani, ki se odvija v Mestni občini Ljubljana. Tekom projekta člani...

Nove netopirnice v Ljubljani!

Nove netopirnice v Ljubljani!

Nove netopirnice v Ljubljani! Druga junijska sobota (11. 6. 2022) je v Ljubljano privabila množico ljudi, ki so se udeležili bodisi teka, kolesarjenja ali parade. Množici ljudem in pestremu...

Netopirjev pozimi v netopirnicah ni?

Netopirjev pozimi v netopirnicah ni?

Netopirjev pozimi v netopirnicah ni? Leta 2015 smo v okviru projekta Netopirji – skrivnostni Ljubljančani postavili prvih 6 lesobetonskih netopirnic na izbrana drevesa v Ljubljani. V naslednjih...