V Ljubljani že od leta 2015 naprej na izbranih drevesih visi več lesobetonskih netopirnic. Netopirnice predstavljajo nadomestna zatočišča za določene vrste netopirjev, ki živijo na tem območju. Do letošnjega sončnega avgustovskega torka (22. 8. 2023), je na določenih lokacijah na območju Mestne občine Ljubljana viselo 29 različnih netopirnic. Po novem pa na območju občine visi kar 35 lesobetonskih netopirnic, saj smo na ta lep in sončen dan netopirci namestili še 6 novih bivališč! 

    Letošnje lokacije netopirnic so bile izbrane ob Ljubljanici na Prulah in Špici. Drevesa ob Ljubljanici smo predhodno izbrali glede na njihovo višino, zastrtost s krošnjo in usmerjenostjo neba. Šest duplastih netopirnic smo na drevesa obesili tako, da dreves nismo poškodovali, žico pa dodatno zaščitili, da se ne zajeda v deblo. Prav tako smo poskusili popraviti obrnjeno leseno netopirnico. 

    Nove netopirnice lahko opazite na sprehodu ob Ljubljanici, če se ozrete visoko pod krošnje in opazite sivo-črne hiške z zeleno oznako SDPVN in datumom postavitve. Postavitev novih netopirnic je omogočila Četrtna skupnost Center. 

    Veselimo se rezultatov pregledov netopirnic in preverjanja njihove naselitve. Prvi pregled bomo izvedli predvidoma spomladi 2023. Dogodek bomo objavili na Facebooku. Lepo vabljeni!